Kuchnia indukcyjna czy gazowa?

Podczas urządzania nowej kuchni często zastanawiamy się, jaką płytę grzejną wybrać. Czy lepsza okaże się płyta indukcyjna czy może gazowa? Decydując się na wybór kuchni powinniśmy wziąć pod uwagę przede wszystkim: swój styl życia, preferencje kuchenne czy tez istniejące w budynku przyłącza. Aby podjąć właściwą decyzje warto poznać funkcje oraz podstawowe zasady użytkowania obu rodzajów płyt.

Płyta indukcyjna, co warto o niej wiedzieć.

Płyta indukcyjna to idealne rozwiązanie dla wszystkich osób, które żyją dość intensywnie i którym zwyczajnie brakuje czasu na gotowanie i porządki. Tego rodzaju kuchnia doskonale sprawdzi się szczególnie u osób, które posiadają małe dzieci. Warto pamiętać o tym, że do korzystania z płyty indukcyjnej wymagana jest trójfazowa instalacja eklektyczna.

Kuchnia indukcyjna czy gazowa?

Dlaczego warto zdecydować się na zakup płyty indukcyjnej? Odpowiedź jest prosta, ponieważ jest ona bezpieczniejsza i wygodniejsza w użytkowaniu niż płyta gazowa. Płyta indukcyjna wykorzystuje tak zwane zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Dzięki temu energia przetwarzana jest w ciepło na dnie naczynia, a nie na płycie. Niestety tego rodzaju płyty są droższe od kuchni gazowych, a dodatkowo wymagają stosowania specjalnych naczyń wykonanych z metali ferromagnetycznych. Decydując się na zakup płyty indukcyjnej warto wybrać taki model, który posiada system automatycznego zagotowania. Natomiast w przypadku rodzin z małymi dziećmi przydaje się także funkcja blokady panelu sterowania. Płyty indukcyjne posiadają wiele przydatnych rozwiązań np.:

  • automatyczny wyłącznik pola, który zapobiega np. wykipieniu zupy z garnka,
  • opcje „Pauza”, która przydaje się w sytuacji, w której musimy na chwile przerwać gotowanie, aby po pewnym czasie do niego wrócić bez ponownego ustawiania wybranej funkcji,
  • funkcje „Booster”, dzięki której możemy skrócić czas przygotowania potrawy.

Właściwości płyty gazowej.

Płyta gazowa to dobre rozwiązanie dla osób, które często korzystają z emaliowanych i aluminiowych garnków czy też naczyń żaroodpornych wykonanych ze szkła. Doskonale sprawdzi się ona również u wszystkich tych osób, które wykorzystują palniki do przypiekania niektórych produktów spożywczych. Aby korzystanie z płyty gazowej było możliwe budynek musi posiadać podłączenie do sieci gazowej. Płyta gazowa jest zdecydowania tańsza od indukcyjnej, ale jest bardziej wymagająca, jeżeli chodzi o poświecenie czasu potrzebnego na gotowanie i konserwacje. Decydując się na zakup płyty gazowej pamiętajmy o tym, że bardzo ważną kwestią jest to, aby była ona wyposażona w zabezpieczenie przeciwpyłowe gazu, które odetnie dopływ gazu w przypadku zgaśnięcia płomienia. Dla własnej wygody wybierajmy te modele, które posiadają zapalarkę uruchamianą pokrętłem oraz palniki o podwójnych czy nawet potrójnych wieńcach płomieni. Zawsze należy używać kuchni gazowej zgodnie z instrukcja użycia. Szczególnie zabronione jest: zbytnie obciążanie palników, stawianie na rozgrzanych rusztach produktów łatwopalnych czy tez zalewanie kurków i palników wodą lub detergentem.