Frytki warzywne – doskonała przekąska dla osób na diecie!

Tradycyjne frytki ziemniaczane są ulubionym przysmakiem wielu osób. Nie należy jednak sięgać po nie zbyt często, zwłaszcza jeśli zależy nam na zachowaniu ładnej sylwetki lub utracie zbędnych kilogramów. Istnieje jednak zdrowa i niskokaloryczna alternatywa dla tego klasycznego przysmaku – frytki warzywne pieczone w piekarniku. Są pyszne, chrupiące i z powodzeniem mogą zastąpić klasyczne frytki smażone na oleju.

Frytki warzywne prosto z pieca. Dlaczego warto je wypróbować?

Klasyczne frytki to nic innego, jak ziemniaki pokrojone w słupki i usmażone na głębokim oleju. Nie każdy wie, że frytki wywodzą się z Belgii, gdzie przysmak ten jest przygotowywany na głębokim, wołowym tłuszczu. To właśnie on jest największym wrogiem dla naszej sylwetki oraz zdrowia. Dania o wysokiej zawartości tłuszczu nie tylko przyczyniają się bowiem do jego odkładania w organizmie, ale także są największym wrogiem zgrabnej i szczupłej sylwetki. Nie oznacza to jednak, że wszyscy miłośnicy chrupiących frytek muszą na dobre wyeliminować je ze swojej diety. Wystarczy bowiem przygotować frytki warzywne, które zamiast usmażone zostaną upieczone w piekarniku z niewielką ilością tłuszczu.

Frytki warzywne możemy przygotować zarówno z samych ziemniaków, jak i innych warzyw. Istotne, aby dało się je pokroić w słupki. Do ich wykonania możemy użyć takich zdrowych i pożywnych produktów, jak m. in. marchewka, seler, bataty, cukinia, pietruszka i wiele innych. Aby nadać daniu dodatkowych walorów zdrowotnych, tradycyjny olej warto zastąpić zdrowszą oliwą z oliwek. Bardzo istotne są także przyprawy, które nadadzą daniu lepszego i bardziej wyrazistego smaku. Możemy wykorzystać tu m. in. mieloną paprykę słodką lub ostrą, bazylię, tymianek, zioła prowansalskie, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Warzywa powinny być dobrej jakości, najlepiej pochodzące z upraw ekologicznych lub własnego ogródka.

Frytki warzywne – doskonała przekąska dla osób na diecie!

Jak przygotować frytki warzywne? Prosty i szybki w wykonaniu przepis

Frytki warzywne to danie, które bardzo łatwo wykonać. W pierwszej kolejności należy umyć i obrać wybrane warzywa i pokroić je w cienkie słupki, najlepiej zbliżonej wielkości, co pozwoli na równomierne upieczenie wszystkich składników dania. Pokrojone w słupki warzywa rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Po wierzchu skrapiamy je równomiernie oliwą z oliwek i posypujemy ulubionymi przyprawami. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza, wstawiamy blachę z frytkami i zapiekamy przez ok. 20 min. aż warzywa delikatnie zarumienią się z wierzchu. Frytki warzywne są gotowe do podania!

Frytki warzywne to danie, które jest w stanie z powodzeniem zastąpić klasyczne frytki ziemniaczane. Dzięki dodatkowi oliwy z oliwek oraz przypraw są smaczne, wyraziste w smaku oraz chrupiące, co zachęca do ich częstego przygotowywania. Podobnie, jak wszystkie dania wykonywane w domu, także frytki warzywne są zdrowsze, gdyż powstają na bazie sprawdzonych składników niezawierających sztucznych dodatków. To danie, które doskonale sprawdzi się osobom na diecie, dzieciom oraz wszystkim miłośnikom zdrowej kuchni, którzy od czasu do czasu mają ochotę na chrupiącą przekąskę.